Wednesday, April 7, 2010

Laska ma nadeji



Vcera vecer jsem se divala na dva Americke romanticke filmy pro pametniky. Jedina vec ktera se mi na tech filmech nelibila, ze meli tragicky konec. V obou filmech milenky na konci zemreli jedna tezkou nemoci a druha ukoncila jeji zivot jejim vlatnim rozhodnutim. Nevim jak vy ale ja mam rada stasne konce filmu da vam to takovy pocit jistoty. Nepamatuje te si jak vsechny pohadky vzdycky skoncily dobre? To byla vzdycky pro me ta nejlepsi cast pohadky kdy, princ polibil princeznu a oni spolu zily stastne na veky. Jenom jsem se naucila ze to tak nefunguje v opravdovem zivote. A nebo funguje? Ale to uz je dalsi story. Jak jsem tak potom lezela v posteli nemohla jsem spat. Porad mi v hlave probihali myslenky jakou beznadej jsem citila z tech zen. A pak ke me Buh promluvil: Tohle jsou opravdove zivoty.Vedela jsem ze i ja jsem byla v jejich botech, mam ve sve minulosti veci na ktere nejsem zrovna hrda. Abych vam priblizila obe zeny v tech filmech udelali v jejich zivotech neco za co se pozdeji stydeli a tim se citili poskvneny. Ja tim poskvrnenim nemyslim ze ukradli bonbon v obchode kdyz byli male holky, ne to ne. Jedna z nich byla vysoce placenou prostitutkou a kdyz nasla pravou lasku, nedokazala si odpustit a co vic jeho rodina ji nechtela prijmout do rodineho kruhu protoze jeji minulost byla poskvrnena. Byla zavrhnuta celym socialnim kruhem, nikdo se na ni nepodival jinak nez zvrchu, krome jejiho milence ktery ji miloval pro ni, jaka je, v srdci. Ale kvuli pocitu provinilosti se nikdy nedokazala radovat z jejiho noveho vztahu ba naopak ho ukoncila protoze sveho milovaneho milovala na tolik ze nechtela aby se i na nej divali z vrchu.


Ten druhy pribeh byl z prvni svetove valky kde se mlady vojak zamiloval do baletky a kdyz je valka roztrhla dohodli se v ze se po valce vezmou. Laska mezi nema byla velika. Ale kdyz se jeho jmeno chybou dostalo do cerne kroniky v novinach, jeji svet se roztrestil jako kristalova koule. Protoze byla vyhozena z baletu, aby prezila dala se na pochybnou profesi. Stala se z ni prostitutka. Nebyla na to pysna, ale byla to jedina vec kterou se mohla uzivit a prezit valku. A pak taky jeji laska je mrtva. Ke konci valky ona a jeji kamaradka cekali na nadrazi, kdy cekali na dalsi skupinu vojaku, protoze oni byli lehce vydelane penize. Necekala ale ze jeji milovany by se vratil a kdyz ho spatrila myslela ze omdli. On byl ale stastny, myslel ze na nej celou dobu cekala. Ona byla taky z pocatku statna a prekvapena. Myslela si ze kdyz se vezmou, bude moct zapomenout na vsechnu jeji minulost. Ale nemohla. Pred svatbou se jeji vina a tiha pod jeji minulosti prolomila. Druhy den rano utekla, jenom zanechala dopis. Jeji milovany se ji snazil hledat i potom co se dozvedel pravdu o tom jak se zivila pred jejich shledanim. Na konci se rozhodla ukoncit svuj zivot a skocila pod vojensky nakladni vuz. Jak smutne!!! Kdyby jenom vedela ze mame vsichni nadeji. A ta nadeje je v Jezisi Kristu. Nas zachrance Jezis. Jednou jsem cetla velice krasnou myslenku." Kdyz spadnem na zem do blata, Jezis nam nejen pomuze vstat ale ocisti nas a obejme nas." Vsichni mame neco v minulosti kdy se citime poskvrneni a spinavi. A pak mame na vyber bud to s tim pocitem provinilosti muzeme zit do konce naseho zivota a budem se to snazit ignorovat a doufat ze se to jednou vytrati. A nebo to vse obratime a dame do rukou Jezise. On je nas Beranek ktery sejme nase necistoty a vyplni nase srdce laskou a vezme od nas tu provinilost a naplni nas novym ucelem za zivotem. Obe zeny v mych filmech neduverovali Jezisi.Ale On nam rika: pojde ke me s vasema starostma a bolestma ja vam dam odpusteni, klid a mir ve vasem srdci. Chci vas naplnit laskou, prijd te ke me s prazdnym hrnickem a ja ho naplnim. Stojim za dvermi a klepu, ten kdo je otevre dvere vejdu k nemu a budu snim.




Pamatujete na to kdyz jste byli mali a spadli jste a odreli si koleno? Chtela jsem aby me nekdo litoval a pofoukal bolistku. Bezela jsem ke svym rodicum. Tak jako je nas Tata v nebi a Jezis.


Nikdy nam neslibili ze se nam nic spatneho neprihodi, ale vzdycky bude po nasem boku sdilet nasi bolest a fuokat na nase bebinko.


Pamatujte, ve vasem zivote jste neudelali nic co Buh jeste nevidel, nic Mu neni nove.


A tak, laska ma nadeji, protoze Buh je laska.

No comments:

Post a Comment